Projecte pilot a la Garrotxa per la implantació d’un programa de finançament de millores en l’eficiència energètica

Facebooktwitterlinkedinmail

El Social Lab Garrotxa ha seleccionat el programa PACE com un model per ser implantat al terriotri. PACE (Property Assessed Clean Energy) és un innovador mecanisme de finançament de les les millores d’eficiència energètica a tot tipus d’edificis que fa 8 anys que funciona als EEUU. Quan un particular o empresa vol emprendre un reforma per implantar mesures d’eficiència energètica, el PACE posa al seu abast un finançament associat a la propietat que es pot tornar en un termini de fins a 20 anys. El programa ha demostrat que a més de generar un important estalvi en la despesa energètica i una millora en la qualitat de vida i confort dels usuaris, facilita la creació local de llocs de treball en l’àmbit de l’economia verda amb diversos graus de qualificació. Alguns resultats del PACE als EUA són els 3.300 milions de dòlars en projectes finançats, els 29.000 llocs de treball creats (la qual cosa representa 0,8 llocs de treball generats per cada 100.000 dòlars de finançament) i les 132.000 llars rehabilitades en temes d’eficiència energètica.

Recentment la Comissió Europea ha conclòs en un estudi que seria molt més eficient adaptar un model similar al PACE a Europa que continuar amb una política de microsubsidis que només aconsegueix un impacte marginal. Olot com a capital de la comarca de la Garrotxa, un territori que porta anys treballant en el desenvolupament sostenible, es postula com a prova pilot per testar el primer programa PACE a Europa. Això es preveu fer en el marc d’un projecte finançat per la Comissió Europea (Horizon 2020) que té per objectiu l’adequació del programa americà a nivell europeu.

Durant el maig del 2017 Jane Elias, coordinadora del programa PACE a Sonoma (Califòrnia) ha pronunciat conferències sobre el programa a Madrid, Barcelona i Olot.

 

Més informació:

 http://pacenation.us

http://sonomacountyenergy.org

http://cordis.europa.eu/result/rcn/176594_en.html

http://upsocial.org/es/noticia/que-es-pace-y-como-implantarlo-en-europa-y-espana